Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Růžička a mantinely korupce

Již několik dní hýbe českou veřejností kauza údajného úplatku pro trenéra hokejové reprezentace Vladimíra Růžičku. Ten měl dostat od otce jednoho z mladých hokejistů půl milionu korun a za to mladíkovi zajistit jakousi nadstandardní péči. Kauza je zamotaná, mění se verze toho, co se stalo a nestalo. To vše si můžete přečíst všude možně, proto se zaměřím na něco jiného. Jak široké jsou mantinely korupce a bude na ně naražen Vladimír Růžička?

Nejsem právník, takže na věc půjdu čistě selským rozumem a vypomůžu si tvrzeními, která kolem kauzy zazněla. Zaujal mě totiž rozhovor s programovým ředitelem Transparency International Radimem Burešem, ve kterém tvrdí, že zákon definuje korupci tak, že hovoří o získání výhody nebo obohacení v souvislosti s obstaráváním věcí veřejného zájmu. Vrcholový sport je podle Bureše považován za věc veřejného zájmu na základě nálezu Nejvyššího soudu, který to řešil v kauze Ivana Horníka.

Podle mého laického pohledu ale tohle srovnání úplně nesedí. Ve fotbalové úplatkářské aféře totiž šlo o ovlivňování výsledků zápasů. Tedy něčeho, na co kupují vstupenky tisíce lidí na stadionech a sledují miliony diváků v televizi, které platí velké peníze za vysílací práva. Navíc se na výsledky sází, a tudíž ovlivnění mění férové sázky na podvod. Tratí sázkové kanceláře i sázející, vydělávají podvodníci. Onen veřejný zájem je zde více než jasný.

V případě Růžičky je to ale složitější. I v případě, že šlo skutečně o úplatek, zmíněný veřejný zájem tam příliš nevidím. Teoreticky, pokud by Růžička za peníze onoho mladíka protežoval, by se mohli poškození cítit jiní hráči, kterým byla tímto způsobem zbrzděna či zmařena kariéra. To se ovšem těžko dokazuje a navíc to vypadá, že vlastně k žádnému protežování nedošlo. Velmi metaforicky by mohl být poškozen český hokej potažmo sport tím, že v něm nepanují rovné podmínky. To už se ovšem dostáváme do roviny spíše filosoficko-ekonomické, protože finanční náklady pro rodiče malých hokejistů jsou i bez případných úplatků tak vysoké, že dát syna na hokej si může dovolit málokdo.

Zkrátka a dobře se laicky domnívám, že případ Růžička nepatří do oblasti trestního práva. Jiná věc je samozřejmě oblast morální a mediální. Hokejem si ti nejlepší z nejlepších mohou vydělat miliony. To je lákavé a proto někteří rodiče neváhají investovat do svých potomků nejen svůj čas a energii, ale i velké peníze, přičemž nemusí jít pouze o nákup špičkové výstroje, doplňků stravy či třeba soukromých trenérů. Roky se šušká o tom, že peníze zajišťují vybraným hráčům více prostoru na ledě, šanci hrát přesilovky či třeba nastupovat v juniorských reprezentacích a tím se zviditelnit před scouty a agenty a přiblížit se lukrativnímu angažmá. Správné ani férové to samozřejmě není, dokonce se nebojím říct, že je to prasárna. Růžička jakožto jedna z hokejových ikon a trenér reprezentace by měl být příkladem a tahounem politiky, která bude něco takového vylučovat. Současná kauza naznačuje, že dost možná není. Je to smutné a Růžička se tak v očích veřejnosti, pokud se neočistí, změní z hrdiny v ubožáka. To považuju za dostatečný trest.

Autor: Richardjahoda | středa 15.4.2015 12:25 | karma článku: 15,15 | přečteno: 907x
  • Další články autora

Richardjahoda

OZE nás nezachrání

Po dlouhé době jsme se ze země vyvážející elektrický proud stali jejími dovozci. Temelín byl kompletně celý odstaven a Chvaletice také.

15.9.2015 v 9:15 | Karma: 13,18 | Přečteno: 354x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Richardjahoda

Polemika: Uhlí versus utopie

Redaktor MF DNES Martin Biben publikoval v tomto listu sloupek s titulkem „Bez uhlí by severním Čechám hůř nebylo“. Klade si v něm otázku, zda regionu uhlí pomohlo, a hned si odpovídá, že ne.

21.7.2015 v 10:24 | Karma: 11,50 | Přečteno: 399x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Richardjahoda

Když chce Láska, pomocí lži a nenávisti, zvítězit nad pravdou

Heslo Václava Havla znělo, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Jiný Václav, aktivista a toho času senátor Láska jej nyní přetáčí k obrazu svému. Hnán nenávistí se snaží pomoci lži porazit pravdu o kauze Nagygate. Ta je totiž, ať se nám to líbí nebo ne, taková, že výsledkem monstrózní akce státního zástupce Ištvana byl pád vlády, přechodná vláda přátel Miloše Zemana, snadný nástup Babiše k moci, omluva s finančním odškodněním pro bývalé poslance ODS a vyšetřování kabelek Jany Nagyové dnes už Nečasové.

21.4.2015 v 9:40 | Karma: 20,77 | Přečteno: 787x | Diskuse| Politika

Richardjahoda

Jak Babiš loví nové kamarády

Spasitelská aura Andreje Babiše pod tíhou průšvihů s Krnáčovou, Prachařem, Válkovou a dalšími vyprchává. Stále víc se mluví o střetu zájmů, biopalivech, volební preference padají. Navíc se vytvořila zatím nevelká, ale zaťatá protibabišovská mediální fronta. Proto český oligarcha zatroubil do protiútoku a verbuje do svého vojska nové kamarády. Nabídnout může peníze, vliv, zajímavé posty i vstřícná rozhodnutí. V sítích již uvízl například zpěvák Richard Krajčo, herečka Eliška Balzerová, novinář Jan Macháček a nově také miliardář Petr Paukner, který pro Babiše údajně zcela nezištně vypracoval analýzu uhlí. Pomůžou ministru financí zpátky do pozice miláčka voličů? A jak nebezpečné to může být?

8.4.2015 v 10:33 | Karma: 27,57 | Přečteno: 939x | Diskuse| Politika

Richardjahoda

Když nám káže miliardář

V rozhovoru na iHned nám miliardář Petr Paukner oznámil, že není třeba prolamovat limity těžby uhlí, resp. stačí je prolomit na dole Bílina, který patří ČEZu. Teplárnám to prý bude stačit, pokud budou propuštěni horníci, tak budou prý jezdit do práce jinam, žádný problém. On to prý musí vědět, protože se v uhelném byznysu pohybuje roky a nese mu to miliardy.

29.3.2015 v 13:28 | Karma: 18,06 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1272x
Čtyřicátník, pokoušející se žít kousek za Prahou v relativním souladu s přírodou. Nejsem žádný šílený greenpísák, ale snažím se být vnímavý k ekologickým problémům. Životním pohledem jsem optimista. Mám rád dobré jídlo a pití.

Seznam rubrik