Vstoupíme podruhé do téže solární řeky?

4. 03. 2015 7:31:00
Jako bychom to už někde slyšeli. Příznivci solární energie už opět troubí do světa, že díky slunci budeme platit méně za elektřinu, navíc budeme energeticky nezávislí a bezpeční. Prý to bude už za pár let. Na pomoc si tentokrát vzali německou studii, podle které se již brzy významně zvýší účinnost solárních panelů a sluneční energie bude již v roce 2025 levnější než například jaderná. Česká republika má přitom ze soláry již jednu mimořádně drahou zkušenost. Vstoupíme podruhé do téže solární řeky?

Podle výsledků studie německého think-tanku Agora prý cena solárních elektráren klesne do roku 2025 o třetinu. Solární energetika by se tak údajně měla stát do deseti let nejlevnějším zdrojem elektřiny na zemi a porazí zdroje jako uhlí nebo atom. Za deset let by cena elektřiny z fotovoltaických elektráren v Evropě měla prý klesnout na 40 až 60 euro za megawatthodinu, zatímco elektřina z nových uhelných a plynových elektráren stojí již dnes mezi 50 až 100 euro za megawatthodinu a z nových jaderných elektráren přes 110 euro. Studie obsahuje také modelový příklad pro Českou republiku. Pozitivní vývoj podle něj nastane především v případě, že se podaří udržet stabilní rozvoj solárního průmyslu. Bude záležet také na politicích a legislativě.

A tady se dostáváme k prvnímu jádru pudla. První solární boom máme již v České republice za sebou. Jaký je jeho výsledek? Stručně a zároveň velmi jemně řečeno, spektakulární. Mezi lety 2011-2014 bylo na státní podpoře podle informací Energetického regulačního úřadu vyplaceno zhruba 157 miliard korun, do roku 2030 se potom účet za podpory vyšplhá na závratný bilion korun. Jen pro představu, za tuto částku by se u nás mohlo postavit zhruba 2,5 tisíce kilometrů předražených dálnic, vybudovat hned několik jaderných elektráren. V přepočtu na počet obyvatel, to každého občana České republiky bude stát sto tisíc korun. Slušné peníze co říkáte? My všichni je platíme a někdo je vydělává? Kdo to asi je? Jednoduše řečeno jsou to majitelé solárních elektráren. Pokud bychom pátrali hlouběji, tak bychom určitě na výplatních páskách našli i ty, kteří jim k těmto snovým ziskům pomohli. Budou mezi nimi lidé, kteří naklonili veřejné mínění (ano ekologičtí aktivisté, řeč je o vás) a nepochybně také ti, kteří pomohli naklonit legislativní proces, aby příslušné zákony hladce proklouzly.

Nyní stojí Česká republika na významné energetické křižovatce. Na schválení čeká Aktualizace státní energetické koncepce, energetický zákon i další důležitá rozhodnutí, která se týkají tuzemské energetické budoucnosti. Je tedy třeba opět vytáhnout do boje. Již měsíce jsme z různých stran masírováni křikem o tom, že je třeba skoncovat s tím údajně špinavým uhlím, které zaneřáďuje ovzduší, sledujeme srdceryvné příběhy lidí, kteří se bojí, že přijdou o svůj domov v Horním Jiřetíně (mnohem méně se mluví o tom, že spousty nemovitostí v této obci skoupili spekulanti a řada občanů toužebně čeká na stěhování). Naopak až podezřele často se mluví o výstavbě nových bloků jaderných elektráren. Taktně se přitom mlčí o fiasku zrušeného tendru na výstavbu nových bloků v Temelíně, ceně, kterou za výstavbu bude třeba zaplatit i nevyřešené otázce uskladnění a dalšího nakládání s jaderným odpadem.

Teď spěchají se svou troškou do mlýna i solárníci a křičí, na naší energii ušetříte a navíc budete v energetickém bezpečí. Jak je to u nás se soláry ekonomicky, už víme na vlastní kůži. Pokud jde o bezpečnost a stabilitu sítě, na to by bylo nejlepší se zeptat u sousedů v Německu, kde musejí výpadky dodávek z obnovitelných zdrojů masivně vykrývat čím, no uhlím samozřejmě, když na jadernou energii zanevřeli.

Energetika je složitá oblast a je vcelku zřejmé, že v budoucnosti budou hrát obnovitelné zdroje významnou roli. Ovšem jakákoli zbrklost v rozhodování může být sakra drahá. Pokud jde o ceny energií a energetickou bezpečnost v České republice, je nepochybné, že nejlepším řešením je v nejbližších letech kombinace stávajících jaderných a uhelných elektráren. I solární energie má pochopitelně právo na svou budoucnost, je to i logické. Vzhledem ke zkušenostem je však na místě maximální opatrnost.

Autor: Richard Jahoda | středa 4.3.2015 7:31 | karma článku: 27.38 | přečteno: 1003x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 151 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 198 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 605 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1272
Čtyřicátník, pokoušející se žít kousek za Prahou v relativním souladu s přírodou. Nejsem žádný šílený greenpísák, ale snažím se být vnímavý k ekologickým problémům. Životním pohledem jsem optimista. Mám rád dobré jídlo a pití.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...