Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Byla to chyba vlády a jejich dotací - příliš to uspíšili, pokud se efektivita fotovoltaických panelů zvýšila tak, že obstojí bez dotací, tak si jistě zaslouží své místo v energetickém mixu.

Navíc výkyvy slunečních elektráren nejen v Německu sítě zatěžují a musí se něčím vykrývat uhlím - tudíž pokud bude procentů slunečních elektráren stále růst brzy to bude na hranici bezpečnosti - riziko blackoutu.

A ještě přidám jednu zajímavost.. 20.března Evropu čeká zatmění slunce a extrémní zátěž el. sítí právě kvůli fotovoltaice - je tu reálné riziko zhroucení sítě - dlouho se na to dispečeři po celé evropě připravují - tak uvidíme jak to zvládnou :)  - je to vyjímečná situace každopadně při představě velkého nárůstu fotovoltaiky by  další zatmění bylo o to větší problem..

0 0
možnosti
OK

Myslím, že tu nezazněla jedna velice důležitá věc. Totiž fakt, že si ničíme ornou půdu. Začíná to už rozsáhlými monokulturami řepky (biopaliva) a zejména kukuřice (spalování), která způsobuje trvalé znehodnocení erozí. Samotné sluneční kolektory zaberou plochu ornice, kde mezi desítkami až stovkami zabetonovaných sloupů roste jen plevel, tu více, tu méně "udržovaný".

A nejsem si jist, zda po skončení životnosti elektrárny nám zákony zaručí, že vlastník poctivě všechny sloupy ze země i s betonem odstraní a kus kdysi úrodné země opět zkulturní.

Konečně pak i samotný ráz krajiny je něco, co by nás mělo zajímat. Zkusme si vedle sebe postavit fenomén stavby dálnice vedoucí nějakou ceněnou přírodní oblastí na jedné straně a lány pokryté sklem kolektorů, případně kopce pokryté bílými lesy větrníků (tato "nádhera" vyniká například v Pyrenejích).

5 0
možnosti
ZK

Kdyby ta ornice byla aktuálně potřeba a zemědělcům vynášela, tak by tam elektrárna nestála.

0 0
možnosti
ZK

Samozřejmě že vstoupíme, jen to bude řeka jaderná. Pokud zagarantujeme ČEZu výkupní cenu z nových jaderných bloků, bude to tunel ještě daleko větší.

0 2
možnosti
PH

P95a66v16e11l 66H71e85k

4. 3. 2015 20:51

Za jadernou elektřinu si rád připlatím, páč bude k dispozici 24 hodin, na rozdíl od tý oze, kerou mám jen když svítí či fouká.

0 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1272x
Čtyřicátník, pokoušející se žít kousek za Prahou v relativním souladu s přírodou. Nejsem žádný šílený greenpísák, ale snažím se být vnímavý k ekologickým problémům. Životním pohledem jsem optimista. Mám rád dobré jídlo a pití.

Seznam rubrik